Jani X:  Olen täällä kävelemässä viljaista maisemaa pitkin, enkä neuvottelemassa mistään rasittavista keikoista, puhumattakaan rasvaisista lounaista seepianvärisillä sohvilla.

VHM: Olet varmaan nyt ymmärtänyt väärin, kuomaseni. En suinkaan pyytänyt sinua tänne Taasianjoen mutkaan ehdottaakseni mitään riemastuttavia huvittavuuksia tai työntäyteistä tuskaa tuottavaa tointa tekemään. Saatikka mitään sellaista jatkossakaan ansioitta ainakaan suorittamaan.

Jani X: Mikä sitten on takana tässä. Olen kohta saanut tarpeekseni noista karvaista pastilleista, joita vieläkin yrität minulle syöttää.

VHM: Eivät nämä niin pahoilta maista. Taidat vain pureksia ne liian vauhdilla, saat vielä vatsanpuruja...

Jani X: Etkö voisi jo avata sanaista kaappiasi, vai joudunko kaapimaan ymmärrystä Taasianjoen mutaisilta rannoilta, jotta käsittäisin vehkeilyjesi taustan.

VHM: Niin, tiedäthän Jani X, miten olen aina kunnioittanut sinua niin poikani parhaana ystävänä kuin myös suurena ajattelijana. Olet niin sanotusti ollut aina askelen edellä muita ja elänyt elämääsi niin kuin itse haluat välittämättä muista. Tuo vallaton partakin, jonka olet kasvattanut, muistuttaa minua suuresta Sokrateesta tai peräti Platonin karvapehkosta.

Jani X: Tietäisitpä vähääkään enempää todellisista sieluni syövereistä. Ehkäpä silloin pitäisit sanasi itselläsi, etkä levittelisi niitä tänne kesäisen tuulen vietäviksi.

VHM: Kyllä minä tiedän ja aavistelen enemmän kuin arvaatkaan. Ja uskonpa hyvinkin sinun pitävän mutteria tiukalla, ehkäpä joskus vähän liiankin kanssa. Olenhan nyt sentään ollut ystäväsi jo yli kolmekymmentä vuotta. Kyllä minä tiedän millaista viisauden kivikuormaa muassasi kannat. Eihän totuuden kannattelu voi olla helppoa, siinä joutuu mieltämään itselleen monenlaisia kivuliaitakin asioita.

Jani X: Miksi totuutta pitää kannatella?

VHM: Voi Jani X,  kuinka oikeassa taas oletkaan! Juuri tuon tarkkanäköisyytesi takia pyysin sinut tänne keitoksieni varjolla.

Jani X: Menneisyydessä ne katalat keitokset on yhteenkoottu. Historia toistaa itseään, niinhän me kävellään täällä kuin Cicero veljensä kanssa Tijuanissa, tai Platon kääpiöidensä kanssa.

VHM: Siitäpä juontuikin mieleen kysäistä, hyvä Jani X, että mikset sinä kirjoittaisi Euroopan historiaa tähän päivään saakka. Erityisesti haluaisin lukea selontekosi EU:n vaiheista. Ja sitten myös voisit laatia selonteon jossa valottaisit näkemyksiäsi Euroopan tulevista vaiheista ja miksei myöskin yhdes kymmenettä osaista kirjasarjaa USA:n ja Euroopan suhteista 80-luvulta nykypäivään. Tämä kaikki kiinnostaisi kovasti muuta maailmaa ja olisi todella tarpeellinen lisä nykytietämykseemme. Ja uskallan sanoa, että sinä tämän ajan ihmisistä parhaiten siihen pystyisit.

Jani X: Jaa, olisipa noissa Jaakko Iloniemen teksteissä kyllä korjailtavaa kovin, ja eipä Patomäkikään mitään mullistavaa ole tekstinikkaroinut. Vaaskiven tai Grimbergin käsitykset taas ovat niin kovin jo vanhentuneita. Olisihan tuollaisia opuksia syytä rakennennella, jos vain aikaa moiseen olisi. Minulla on oma työni yritysvideoiden parissa ja nyt olen vielä pääsemässä leikkaamaan jotain ihmisten muuttamisista kertovaa tosi-tv:tä. Lisäksi opinnäytetyöni Metropoliaan on aivan keskentekoinen. Hoi, kunhan saisi edes nuo tehtyä, puhumattakaan avovaimoni mummon 100-vuotispäivien videon leikkaamisesta. Sekin on jo siirtynyt monta kuukautta.

VHM: No kyllähän minä sinun kiireesi tiedän ja onhan sinulla luottamustoimesikin.

Jani X: Mikä ihmeen luottamustoimi?

VHM: Niin, enhän tosiaan tullut tänne puhelemaan näistä asioista vaan minulla oli eräs pyyntö, jonka haluaisin selvittää tässä aivan tuota pikaa. Toivon siksi, että olet varannut aikaa tähän kohtaamiseemme niin kuin aikaisemmin sovimme.

Jani X: Niin, onhan minulla tosiaan kesälomani menossa, joten on minlla tässä parisen päivää aikaa. Mutta voisithan sinäkin viimein valottaa tuota hämäryyttä, johon nyt olet minutkin istuttanut.

VHM: Kuten tiedämme on sinulla nyt ikää 38 vuotta. Se ei ole paljon, mutta ei se vähänkään ole. Tämä ikäsi on mielestäni, ja voin sanoa, että monien muidenkin mielestä mitä sopivin selvittää joitakin totuuksia, joita, kuten viisaasti totesit et kannattele vaan ehkä jonkun sattumukset tai erikoislaatuisuutesi takia pidät sisälläsi.

Jani X: No, enhän tuota voi kieltääkään, että painavat ovat ajatukseni.

VHM: Kuten sanottu, olet mitä sopivimmassa iässä. Et ole vielä vanhuuden poispilaama, tai niinsanotusti hapertunut mieleltäsi, ja eipä nuoruuskaan enää turhia innoittele mielessäsi. Lisäksi olet viisain  ja älykkäin ihminen mitä tiedät. Älä ymmärrä väärin, tokihan tiedollisessa kapasiteetissa voi joitain vajaaisuuksia olla, mutta paikkaat ne vaivatta nopeaälyisyytesi ja nokkeluutesi avulla. Tietenkään nokkela ei ole oikea sana sillä vaikka olet nopea mieleltäsi ei sieltä mitään mölähdyksiä koskaan tule vaan pelkkää ihanaa asiaa. Ja saanko vielä sanoa, että myös ulkomuotosi kohahduttaa mieltä. Tuon parran ja mielen kanssa voisit milloin tahansa astella Antiikin viinilehtoja ja puhella luonnikkaasti ja yhtävertaisesti Stephen Hawkingin kanssa.

Jani X: Ja sanonpa vain, että mitäpä Hawking tietäisi polkupyörän korjaamisesta.

VHM: Aivan oikein, taas naulan kantaan! Mitäpä hän siitä tietäisi, olet jopa ylivertaista seuraa sille vammaiselle.